Novosti

Mini lubenice Dulzor F1

Zgoden hibrid lubenic v tipu “Sugar baby”. Plodovi so visoke kvalitete. Meso je izenačene, intenzivno rdeče barve z malo skorje. Sredica je sočna in hrustljava. Doseže težo 2 do 4 kg odvisno od števila nastavljenih plodov na vreži.

Sladki krompir Erato White F1

Sladki krompir je trajnica, ki uspeva na rahlo kislih tleh (pH = 5,8˗6). V primerjavi s krompirjem ima sladek krompir debelejšo lupino. Sorta ima gomolje podolgovate oblike in rdečkaste lupine, meso je bele barve. Uporabljamo gomolje, ki imajo vonj po kostanju. Gomolji so bogati z vitamini, minerali, škrobom, ogljikovim hidratom ter antioksidanti.

Laški smilj

Je trajnica z ozko srebrnimi listi, ki zraste od 30 do 50 cm. Pozno poleti razvije rumene cvetove. Uspeva na sušnih, peščenih tleh. Ima blag okus po kariju, zato ga uporabljajo kot dodatek rižu, juham in omakam. V zdravilne namene ga uporabljamo proti pomlajevanju kože, pri odpravljanju modric, pri neželenih strijah, pri prekomernemu sončenju ter pozitivno vpliva na čiščenje jeter in izločanje žolča. Listi vsebujejo kariofilen, zato ima tudi protivnetno delovanje.

Bazilika Blue Magic

Je trajnica z razvejano rastjo, ki ima močan orientalski vonj in okus. Zraste do 80 cm. Listi so okrasni čez vse poletje z močno aromo. Od junija do septembra poganja sijoče, vijolične, dekorativne cvetove, ki so paša za čmrlje. Uporablja se kot začimbo za paradižnik ter v aromaterapiji. Čez zimo jo umaknemo v notranjost, ker ne prenaša nizkih temperatur.

Rdeče koničasto zelje Kalibos F1

Je koničasto, rdeče zelje z mehkimi, nežnimi listi in majhnimi rebri. Naredi srednje velike, zbite glave, ki vsebuje visoke vsebnosti sladkorja. Pobiramo ga 105 dni po presajanju. Sorta ni primerna za daljše skladiščenje. Glave uporabljamo sveže ali kuhane. Pri kuhanju izgubijo malo barve.

Sladki krompir Erato Orange F1

Sladki krompir je trajnica, ki uspeva na rahlo kislih tleh (pH = 5,8˗6). V primerjavi s krompirjem ima sladek krompir debelejšo lupino, ki je rdečkaste barve. Sorta ima gomolje podolgovate oblike in meso oranžne barve. Uporabljamo gomolje, ti imajo vonj po kostanju. Gomolji so bogati z vitamini, minerali, škrobom, ogljikovim hidratom ter antioksidanti.

Mačji rep

Mačji rep je trajnica, ki zraste do 65 cm. Spada med sukulentne lilijevke, saj ima zelo mesnate liste. Uspeva na sončnih do polsenčnih legah. Cveti od junija do oktobra. Sadimo jo na razdaljo 30×30 cm. Dobro uspeva v bližini srebrnega žajblja, navadnega rožmarina, kroglastega timijana. List je bogat z gosto tekočino, ki ima zdravilne učinke. Liste uporabljamo celo leto za zdravljenje ran in pri okužbah na koži. Poleg naštetega ima antibakterijsko delovanje, saj s tekočino iz lista razkužimo manjše odrgnine oz. rane.

Črna kumina

Je enoletnica iz družine zlatičevk, ki zraste do 50 cm. Izvira iz Indije. Najbolje uspeva na sončnih rastiščih, kjer so peščenoilovnata tla. Uporabljamo semena, ki jih uporabljamo kot nadomestek za poper, zaradi grenkega okusa. Seme vsebuje 35-38 % olja in ima močan vonj (podobno kot koromač ali janež). Olja uporabljamo v lepotne namene in pri težavah z lasmi. Cvetovi so zvezdaste oblike, modrovijolične barve, ki privabljajo številne opraševalce. Pozitivno deluje pri uravnavanju imunskega in hormonskega sistema, pri težavah z dihanjem, s prebavo ter živčevju. Deluje tudi protibakterijsko, protivirusno, protiglivično in antidepresivno.

Sladka koruza Union F1

Je odličen srbski hibrid sladke koruze in ima vegetacijo okoli 80-90 dni.
Zrno je veliko, lepe rumene barve. Storž je velik, dolžine 22-25 cm. V 1 kg je 4-5 standardnih storžev. Sladka koruza zraste do 180 cm. Uspeva na dovolj pognojenih tleh z dovolj vlage. Sadimo jo na 30 × 10 cm. Storži imajo sladka zrna, ki vsebujejo veliko beljakovin in vitaminov. Nabiramo jih, ko začnejo laski na koncu rumeneti nekje od julija do oktobra. Zrna morajo biti mlečna in mehka. Sadimo jo v bližino fižola, kumar, bučk, melon ali paradižnika.

Korenje Hekla F1

Rastlina ima dobro olistanost, je odporna na pepelasto plesen in simptom rdečenja listov. Koren je odlične kakovosti (gladkost in svetlost). Sorta je primerna za zgodnje poletno in pozno jesensko pobiranje.

Kapucinka

Je enoletnica, ki uspeva na sončnih do polsenčnih rastiščih ter na rodovitnih tleh. Ima okrogle liste in cvetove različnih barv (oranžna, rdeča ali rumena). Cveti od junija do septembra. Uporabni so popki, cvetovi in listi, ki jih dodamo juham in solatam. Zelena semena uporabljamo kot nadomestek hrena, vložena kot nadomestek za kapre. Rastlina ima poseben vonj, okus pa je podoben kreši oz. redkvici. Vsebuje veliko vitaminov in žvepla, zato deluje odvajalno. Odvrača uši, gosenice, polže, mravlje in miši.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search